Betania i mediestorm

16.11.20: Den siste uka har Betania, Lyngdal, figurert i veldig mange nyhetsoppslag på TV, i hovedstadspressen og naturlig nok også i lokalavisene her på Sørlandet.
I flere år har en rumensk pinsemenighet leid lokalet vårt med sine egne faste ukemøter og med deling av søndagen. Rumenerne har sin samling søndag formiddag, mens vår forsamling har møtet søndag kveld.

Ordningen har fungert veldig bra og vi er godt fornøyd med våre rumenske leietakere. I forrige uke innstilte vi kveldsmøtet på grunn av koronasituasjonen som var i ferd med å forverre seg. På dette tidspunktet var ikke situasjonen helt prekær, men alvorlig nok til at både Betania og de andre menighetene i Lyngdal valgte å innstille sine søndagsmøter.

Vi rådet våre rumenske venner til å gjøre det samme med sitt formiddagsmøte, uten å tenke på at de akkurat denne helga skulle ha sin halvårlige møteserie med kjente forkynnere fra Romania flere dager på rad. Disse hadde allerede sittet 10 dager i karantene i Norge for å kunne delta i møtene i Lyngdal. Det var også tillyst dåp, så det er jo lett å forstå at det ikke var helt enkelt for ledelsen å avlyse dette arrangementet.

Det burde de ha gjort, for så skjedde det verste som kunne skje: I et fullpakket Betania, med møtedeltakere både i salen og oppe på galleriet, slo koronaviruset til med full styrke.

Resten er dessverre historie- en historie til skrekk og advarsel.

Den rumenske menighetsforstanderen er lei seg for det som har skjedd, og det er naturligvis også forsamlingsmedlemmene som nå må belage seg på ti dagers karantene. Da disse har barn i barnehager og skoler både i Lyngdal og i distriktene, fører smitteutbruddet også til nedstengning av barnehager og ulike skoleslag i byen og i nabokommunene.

At Betania i framtiden vil bli assosiert med utbruddet av et farlig virus, får så være. Verre er det med alle dem som i løpet av få dager har fått dagliglivet sitt totalt snudd på hodet. Så har du på toppen av det hele en skyldfølelse å bale med. Det er kanskje den aller tyngste børa.

Vi i Betania stiller oss også spørsmål om hva vi kunne ha gjort annerledes i denne situasjonen. Hadde vi visst hva som siden kom til å skje, hadde vi naturligvis stoppet denne møteserien på et tidligere tidspunkt.

Dessverre var det ikke like innlysende at dette var den rette avgjørelsen å ta for vel ei uke siden.

150 personer tilknyttet forsamlingen settes nå i isolasjon. Vi er ikke alene om å synes at dette er svært leit. Redaktøren i lokalavisa Lister har i sin lederartikkel av 17. november følgende gode råd å gi:
-Ingen av oss har rett til å dømme andre i den rådende situasjonen. Som nevnt tidligere i denne spalte: Man blir ikke smittet av «noen», man blir smittet av covid-19. Viruset rammer blindt. Det er like vondt for de av våre «nye landsmenn» som nå er rammet, som for kormedlemmene i Farsund og deres nærmeste. Vis derfor folkeskikk. I «koronatåka» har våre lokalsamfunn nå muligheten til å vise seg fra sin beste side.

Den bør vi gripe med begge hender.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *